Mesaje de la diplomaţi străini acreditaţi în România, de Ziua Internaţională a Romilor

Imagini din spectacolul organizat la Medgidia cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor

Imagini din spectacolul organizat la Medgidia cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor

Mare sărbătoare pentru romii de pretutindeni la început de aprilie. Cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor, sărbătorită pe data de 8 aprilie, şi anul acesta se organizează o serie de manifestări dedicate culturii şi tradiţiilor acestei etnii, iar diplomaţii americani şi englezi acreditaţi la Bucureşti au transmis şi mesaje sărbătoriţilor din România.

„Astăzi, de Ziua Internaţională a Romilor, dorim toate cele bune cetăţenilor romi şi prietenilor lor, îi felicităm pentru istoria bogată şi cultura vibrantă. Poporul american şi noi, reprezentanţii ambasadei SUA în România, vom continua să colaborăm cu societatea civilă şi cu instituţile din România pentru a îmbunătăţi situaţia romilor şi pentru a le proteja drepturile. La mulţi ani de Ziua Internaţională a Romilor!”, le-a transmis Duane Butcher, Însărcinatul cu afaceri din cadrul Ambasadei Marii SUA la Bucureşti, membrilor comunităţii rome din România.

Şi Ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, a ţinut să transmită un mesaj, prin intermediul blogului său, cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor. Diplomatul britanic vorbeşte despre rolul de model pe care romii îl pot avea, despre contribuţia pe care aceştia o pot avea pe viitor la societate, dar şi despre provocarea pe care societatea o va resimţi ca urmare a acestor abordări în ceea ce priveşte comunitatea romă. În acest sens, ambasadorul Martin Harris face trimitere către blogul său unde în ultima perioadă a postat „câteva idei britanice şi româneşti, despre felul cum să întâmpinăm această provocare. Acum este momentul să punem în practică aceste idei. Să o facem!”, menţionează diplomatul britanic.

Şi la nivelul judeţului Constanţa au fost programate numeroase evenimente dedicate acestei sărbători a comunităţii rome. La Medgidia, a avut loc deja un spectacol organizat de Asociaţia voluntarilor din Medgidia şi Casa Maria, spectacol în cadrul căruia au evoluat ansamblurile ,,Pandelașul”și ,,Amare  Dadentza”, care au oferit o suită de dansuri țigăneşti intitulată „Curcubeu”.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Mioara Durduc a vorbit publicului spectator despre istoria ţiganilor de la origini până în prezent. În încheierea spectacolului s-au servit dulciuri oferite de SC Sultan SRL.

O altă petrecere este programată pentru după-amiaza zilei de 8 aprilie, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa, unde vor participa câteva sute de romi din întreg judeţul.

Istoricul sărbătorii

Cu prilejul primului Congres al Romilor, desfăşurat la 8 Aprilie 1971, lângă Londra, au fost adoptate cântecul “Gelem, Gelem” ca imn al Romilor de pretutindeni şi steagul Romilor (dreptunghiular, cu jumătatea superioară albastră, cea inferioară verde, iar în centru cu o roată de culoare roşie, de fapt fiind “roata universului”, cu 16 spiţe). În România se marchează ziua de 8 Aprilie ca “Sărbătoare a etniei Romilor din România”, adoptată de Parlamentul României, la iniţiativa deputatului Romilor, Nicolae Păun, prin lege, după cum precizează realizatorii Calendarului Intercultural.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.