„Locuitorii acestei regiuni și această comunitate sunt cu adevărat speciali: în mod unic români și mândri musulmani”

Consulul General al Turciei la Constanța, spunându-i diplomatului american că „discursul nu este în program”

Adjunctul Șefului Misiunii Diplomatice a Statelor Unite ale Americii la București, Abigail Rupp, s-a aflat luni, 18 noiembrie, la Constanța, pentru a răspunde invitației adresate de Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, de a lua parte la celebrarea „Săptămânii Nașterii Profetului”.

Diplomatul american a fost împiedicat, însă, de consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Sulhi Turan, să transmită mesajul pregătit pentru acest eveniment, pe motiv că discursul nu era prevăzut în program.

„Săptămâna Nașterii Profetului” este o activitate care se desfășoară în fiecare an la Constanța și este organizată de Muftiatul Cultului Musulman din România în colaborare cu Atașatul pentru Servicii Religioase și Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța. Având teme diferite de la an la an, aceste manifestări sunt dedicate cunoașterii vieții Profetului Muhammed și sunt un bun prilej pentru membrii comunității musulmane din România de a-și consolida cunoștințele religioase. De asemenea, activitatea este un bun prilej de a promova și explica învățăturile și cutumele islamice și credincioșilor de alte religii, comunicarea și înțelegerea mesajelor fiind pilonii consolidării păcii și toleranței, valori la care face apel și religia islamică. Tema de anul acesta a evenimentului a fost „Profetul și importanța familiei în Islam”. Activitatea a avut loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, la ea participând peste 700 de membri din comunitățile tătară și turcă din Dobrogea.

Alături de invitați din Turcia, printre care și un reprezentant al Ministerului Cultelor de la Ankara (DIYANET), au mai răspuns invitației de a participa la eveniment și ministrul secretar de stat pentru Culte, Victor Opaschi, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, dar și adjunctul șefului Misiunii Diplomatice a Statelor Unite ale Americii la București, Abigail Rupp.

Redăm, în continuare, discursul nesusținut, în forma pregătită de susținere, al adjunctului șefului Misiunii Diplomatice a Statelor Unite ale Americii la București, Abigail Rupp:

„Bună seara,

Doamnă ambasador Aramaz, domnule secretar de stat Opaschi, doamnelor și domnilor,

Aș vrea să îi mulțumesc Eminenței sale, Muftiului Iusuf, pentru că m-a invitat în această seară aici pentru a sărbători nașterea profetului Muhammed. Eminența sa Muftiul este o voce puternică în domeniul dialogului inter-confesional și al libertății religioase. Sunt onorată să mă aflu aici printre dumneavoastră, membrii uneia dintre cele mai vechi comunități religioase din România, și aș vrea să folosesc această oportunitate pentru a reafirma relația solidă și de lungă durată dintre Statele Unite și comunitățile musulmane din România. Statele Unite susțin cu tărie promovarea libertății religioase. Comunitatea musulmană din România este un exemplu remarcabil în Europa de comunitate cu o istorie bogată și în același timp profund modernă și integrată.

Am văzut ilustrarea perfectă a acestei realități atunci când în martie am vizitat Colegiul Kemal Ataturk din Medgidia, unde elevi români, atât musulmani, cât și creștini, studiau, lucrau și se jucau împreună.

Mă bucur de fiecare dată când am șansa de a călători în afara Bucureștiului și îmi place în mod special să experimentez cultura și caracterul unic al regiunii Dobrogea; să văd minaretele, să respir aerul mării și să gust mâncărurile minunate – poți să simți istoria acestui loc, infuzia culturii comunităților turce și tătare și tradițiile Islamului. Locuitorii acestei regiuni și această comunitate sunt cu adevărat speciali: în mod unic români și mândri musulmani.

Sărbătoarea din această seară nu este doar o dovadă a tradiției musulmane vii din Dobrogea, ci și un prilej de amintire a importanței valorilor comune ale speranței, încrederii, toleranței și păcii.

Tocmai în acest spirit, SUA stau alături de comunitatea musulmanilor turci și tătari ca prieten și partener. Înainte de toate, dorim să aprofundăm relațiile reciproce de încredere, înțelegere și colaborare. Comunitățile dumneavoastră joacă un rol cheie nu doar pe plan intern, în România, ci în întreaga lume, unde formați punți culturale și diplomatice cu acele comunități înrudite din alte țări, inclusiv Statele Unite. Legăturile dumneavoastră ajută nu doar la răspândirea culturii și identității românești în alte țări și printre alte popoare, ci îmbogățesc România cu diversitatea valoroasă a culturii și ideilor pe care aceste conexiuni le aduc înapoi.

Comunitățile dumneavoastră din România sunt întruchiparea viziunii Profetului Muhammed despre o societate variată, armonioasă și rodnică. V-ați făurit o cultură și viață frumoasă, precum și identități cu adevărat unice în calitate de români turci și tătari musulmani. În numele ambasadorului Klemm, al Ambasadei și al poporului american, vă mulțumesc pentru oportunitatea de a sărbători în această seară cu dumneavoastră această cultură și nașterea Profetului. În spiritul Profetului și al prieteniei, vă doresc o seară frumoasă.”

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.