Începe Luna Ramazan! Urmează 29 de zile de post şi rugăciune pentru musulmanii din întreaga lume

slujbaÎncepând de joi, 18 iunie, timp de 29 de zile, musulmanii din întreaga lume vor traversa o perioadă deosebit de importantă: Luna Ramazan, timp în care credincioşii vor posti de la răsăritul până la apusul soarelui. După cum se precizează într-un comunicat de presă transmis de Muftiatul Cultului Musulman din România, „potrivit Islamului, Luna Ramazan comemorează în fiecare an începutul revelării Coranului Cel Sfânt, Cartea Sfântă a Islamului, de către Allah către Profetul Muhammed (Pbuh), acest eveniment fiind consemnat a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir a Lunii Ramazan, în peştera Hira din muntele Nur de lângă oraşul Mecca, în anul 610 revelaţie ce a durat 23 de ani, 12 ani în Mecca şi 11 ani în Medina, până în anul 632”.

„Învăţăturile islamice impun ca timp de 29 de zile anul acesta, credincioşii musulmani să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, cele patru săptămâni fiind petrecute în post şi rugăciune, pentru primenirea corporală şi spirituală.

         Potrivit tradiţiei şi preceptelor religioase, postul negru şi efectuarea celor cinci rugăciuni zilnice, de preferinţă în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cel puţin două cine colective – ‘Iftar’, pe care musulmanii înstăriţi le împart cu prietenii, persoanele defavorizate material, rudele, cunoscuţii sau pelerinii. În aceeaşi perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor – ‘Sahur’, este luată în familie.

         Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei Luni Sfinte, slujbele din moschee, mukabele’, încep dimineaţa cu citirea Coranului Cel Sfânt, urmate de predici speciale ale imamilor, la care participă femeile. Seara se săvârşesc alte slujbele, teraavih’, cu participarea bărbaţilor cât și a femeilor din comunitate. Ramazanul înseamnă, abstinența de la mâncare, băutură, fumat şi relaţii sexuale în intervalul menționat. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează și bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ține ulterior. În această lună, considerată a iertării și a milei, musulmanii nu trebuie să mintă, să jignească sau să blesteme. Religia islamică stabilește postul ca un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință.

         Conform religiei islamice, Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, Cel Care i-a revelat Profetului Muhammed (Pbuh) Cartea Sfântă, Coranul. Tradiţia islamică spune că tot în această perioadă porţile Paradisului sunt deschise, cele ale iadului se închid iar diavolii sunt încătușați.

         Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr (Kadîr Gecesi–Noaptea Atotputernică), celebrată anul acesta în noaptea de 13/14 iulie. În această noapte se consideră că Allah Atotputenicul i-a revelat Cartea Sfântă, Coranul – Profetului Muhammed (Pbuh). Tradiţia spune, de asemenea, că tot în această noapte rugăciunile sunt îndeplinite”, se mai arată în comunicatul de presă, prin intermediul căruia, Şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf, transmite tuturor credincioşilor musulmani tradiţionala urare „Ramazan fericit!” (Ramazan Ayınız Qayırlı Bolsın! Ramazan Ayı Hayırlı ve mübarek olsun!)

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.