În premieră la Constanța, „Săptămâna filmului turcesc”

OLYMPUS DIGITAL CAMERALuni seara a debutat la Constanța „Săptămâna Filmului Turcesc”, manifestare organizată de Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” – Constanța în colaborare cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța. Este pentru prima dată când municipiul de la malul Mării Negre găzduiește o astfel de manifestare. Așa cum a precizat directorul Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanța, Ali Oğuzhan Yuksel, anul trecut s-au împlinit 100 de ani de la realizarea primului film în Turcia, iar evenimentul care se desfășoară pe parcursul acestei săptămâni la Constanța stă sub semnul acestui centenar. De atunci până astăzi cinematografia turcă a evoluat, filmele turcești prezentând astăzi un interes tot mai mare pentru cinefilii din România.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Această săptămână a filmului turcesc se adresează atât comunității turco – tătare, dar și tuturor constănțenilor. Am acordat o atenție mare filmelor care vor rula în această săptămână la Constanța deoarece anul trecut s-au împlinit 100 de ani de la realizarea primului film turcesc și de acum înainte vom continua promovarea filmelor turcești prin astfel de evenimente. Până acum ne-am bazat pe artele tradiționale turcești, dar și cinematografia ocupă un loc important în promovarea culturii turce și de acum înainte îi vom acorda și acesteia un loc important în cadrul evenimentelor noastre”, a declarat directorul Ali Oğuzhan Yuksel.

Și Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan, a apreciat „Săptămâna filmului turcesc” ca fiind „un eveniment cultural foarte important”. „Ea demonstrează nivelul la care a ajuns cinematografia turcească și cât s-a dezvoltat. Așa cum serialele turcești prezintă un mare interes pentru public, și filmele turcești care participă la diferite festivaluri sunt premiate. Modul de viață din Turcia acaparează interesul publicului și astfel crește interesul oamenilor din țările în care se prezintă aceste seriale”, a declarat diplomatul turc care și-a manifestat covingerea că evenimente de genul celui care are loc în această săptămână la Constanța vor avea o contribuție importantă la dezvoltarea cinematografiei turcești.

Iată și filmele care vor rula în cadrul Săptămânii filmului turcesc: marți, 24 februarie – „Celelalte mătănii”, miercuri, 25 februarie – „Vaporașe din coji de pepene”, joi, 26 februarie – „Sora mea, Mommo”, și vineri, 27 februarie – „120”. Filmele rulează la Sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța și încep la ora 18,00. Intrarea este liberă!

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.