In memoriam Simion Tavitian: trei ani fără ”un armean de seamă” al României

Simion Tavitian

Pe 7 noiembrie 2008, trecea în neființă Simion Tavitian. O pierdere grea pentru comunitatea armeană din Constanța, un gol imens pentru viața culturală greu încercată a Tomisului. A lăsat în urma sa opt volume despre armeni, adevărate documente menite să zugrăvească frumusețea și bogăția culturii primului popor creștin din lume.

A vrut și, prin lucrările sale a și reușit, să dea etniei căreia a aparținut acea valoare care și-a pus amprenta din belșug pe viața culturală dobrogeană.

„Bunul Dumnezeu, în ciuda sănătăţii mele precare, m-a ajutat să realizez cel de-al treilea volum dedicat armenilor din România. Am încercat, cu modestele-mi puteri, să continuu ceea ce au întreprins înaintaşii noştri Victor Mestugian, preotul M.F. Bodurian, H. Dj. Siruni, Suren Kolangian, Bogdan Căuş şi mulţii alţii: a prezenta contribuţia conaţionalilor stabiliţi pe acest binecuvântat pământ românesc la propăşirea patriei lor adoptive”, spunea regretatul Simion Tavitian în deschiderea celui de-al treilea volum dedicat armenilor din România, volum care a fost lansat în 2008.

A scris despre personalități care „au contribuit la afirmarea comunităţii armene din România”. A scris despre personaje  „al căror destin a continuat şi după moarte”. A fost el însuși o personalitate a vieții culturale românești și un reper al comunității armene din România.

Născut la 3 februarie 1926, în localitatea Cetatea albă din Basarabia, Simion Tavitian a absolvit Facultatea de limbi străine din cadrul Universităţii Bucureşti şi Facultatea de Economie Generală – ASE. Dincolo de activitatea literară, Simion Tavitian a fost şi un pasionat colecţionar, el fiind şi preşedintele Asociaţiei Filateliştilor „Tomis”. A fost inițiatorul Târgului Colecţionarilor din România, eveniment pe care l-a organizat prima dată în urmă cu 13 ani şi care se desfăşoară şi în prezent.

Și-a pus amprenta și pe viața publicistică dobrogeană, timp de 20 de ani coordonând pagina de cultură la ziarul „Dobrogea Nouă”.

A primit în schimbul muncii lui asidue diplome, premii și titluri de la numeroase foruri naţionale şi internaţionale.

Volume dedicate armenilor din România, semnate de Simion Tavitian:
„U.R.S.S. – Impresii de călătorie” (1982), „Armeni dobrogeni în istoria şi civilizaţia românilor” (2003, ediţia a II-a – 2004), „Armeni sub cupola Academiei Române” (2004), „Meridianul Phoenix (Jurnal de călătorie)” (2005), „Dobrogea, tărâmul dintre ape” (2005), „Armeni de seamă din România” (2006), „Armeni din România” (2007), „Armeni din România” (2008).

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.