În această seară, „Kino+” vine la Constanța cu „Asasinul Ţarului”

Săptămâna filmului rusesc este în plină desfășurare la Constanța, Năvodari, Mangalia și Ghindărești. Manifestarea organizată de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România se înscrie într-un proiect mai amplu destinat promovării filmului rus în România şi anume Festivalul „Kino+”, structurat pe trei etape.

În cadrul ultimei etape, începând de luni, 3 octombrie, şi până duminică, 9 octombrie, la sala mică a Casei de Cultură din Constanţa, dar şi în celelalte trei localităţi din judeţ, va rula în fiecare seară câte o producţie rusească în premieră pe marele ecran românesc.

După ce luni cinefilii au putut viziona drama „Italianu”, iar marţi a fost rândul comediei muzicale „Oamenii jazz-ului”, astăzi este ziua filmului istoric. Drama „Asasinul ţarului” prezintă povestea uciderii Ţarului Nikolai al II-lea şi a familiei sale, văzută, după zeci de ani, prin ochii unui martor ocular. „În noaptea dinspre 16 spre 17 iunie 1918, la Ekaterinburg a fost ucis, fără judecată, țarul Nikolai II împreună cu familia și apropiații săi. După câteva zeci de ani, un martor ocular, fost deținut, iar în prezent – vechi rezident al unui ospiciu, povestește despre evenimentele petrecute în acea noapte îngrozitoare, considerându-se asasinul țarului”.

Potrivit organizatorilor, „Festivalul Kino+ este prima manifestare cineculturală de amploare de după 1989 care continuă tradiția promovării filmului rus la nivel național în România, dar care, prin abordarea sa inedită, reprezintă o inovație în sfera proiectelor cultural-educaționale. Într-o societate în care publicul larg este orientat spre filmul hollywood-ian care promovează valori ce nu interferează în niciun fel cu tradiția românească, Kino+ aduce cu sine oportunitatea de a înțelege, prin mijlocirea artei cinematografice, mentalitatea unui popor din imediata apropiere geografică ce și-a pus amprenta pe harta politică, economică și culturală a lumii.” Prima etapă a proiectului a constat într-un concurs de subtitrări, urmat de Săptămâna filmului rusesc în Bucureşti şi această ultimă etapă desfăşurată în 13 13 judeţe din ţară. Constanţa a fost al zecelea judeţ unde se desfăşoară până duminică Săptămâna Filmului Rusesc.

Manifestarea a fost posibilă cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse în România și a titaniilor producțiilor cinematografice rusești, Concernul cinematografic MOSFILM, Studioul cinematografic LENFILM și Asociației Profesorilor de Limbă și Literatura Rusă din România. Sunt oferite spre vizionare pentru prima oară pe marele ecran din România filme nominalizate și premiate la festivaluri prestigioase de profil Festivalul Internațional de la Chicago, Festivalul de la Cannes, Festivalul de Film de la Karlovy Vary, Festivalul Internațional de Film de la Berlin, Festivalul de Film Nika, Vulturul de Aur, Kinotavr.

Vom reveni zilnic cu informaţii despre fiecare film care urmează a rula în ziua respectivă. Proiecţiile încep la ora 18,00.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.