Hıdırlez Bayramı Mubarek Olsun! Kıdırlez Bayramı Kayırlı Bolsın!

Turcii și tătarii din Dobrogea marchează, duminică, Hîdîrlezul. Una dintre cele mai vechi sărbători laice, conservată de turcii și tătarii dobrogeni, dar şi de cei din Balcani şi Anatolia, Hîdîrlezul este marcat în fiecare an, în ziua de 6 mai, conform calendarului gregorian. Sărbătoarea marchează începutul unui nou anotimp. Hîdîrllez este un cuvânt compus din două nume: Hîzîr şi Ilyas, doi fraţi, consideraţi patronii astronomici ai vieţii umane, care semnifică nemurirea, dar şi abundenţa. În această zi, turcii și tătarii din Dobrogea merg la cimitir pentru pomenirea morților. Hîdîrllezul este și o sărbătoare câmpenească şi și ea se desfăşoară în natură, pe pajişti înverzite, în apropierea apelor curgătoare, într-o atmosferă animată de voie bună. În această zi se sacrifică miei şi se prepară bucate tradiţionale din care nu lipsesc plăcinta cu brânză şi turtele.

„Hîdîrlez,este o sărbătoare veche pe care bunicii şi străbunicii noştri o aşteptau cu mare bucurie. Hîdîrlez nu este numai o sărbătoare câmpenească ci este în primul rând un prilej de întâlnire şi de comunicare  între membrii comunităţii, de transmitere a tradiţiilor, generaţiei tinere”, a declarat președintele UDTR, Fedbi Osman.

În această zi de sărbătoare, turcii și tătarii își adresează tradiționala urare Hıdırlez Bayramı Mubarek Olsun! (turci) și Kıdırlez Bayramı Kayırlı Bolsın! (tătari).

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.