„Fiecare jurnalist are libertatea să își facă meseria, iar îngrădirea acestui drept este o ofensă adusă nu doar acestei profesii, dar mai ales democrației”

intalnire ambasdorul Turciei-FAIR-MediaSind

Sursa foto: FAIR-MediaSind

După lovitura de stat eșuată din noaptea de 15 spre 16 iulie, autoritățile turce au luat o serie de măsuri: arestări în masă și instituirea stării de urgență pentru o perioadă de 90 de zile. Printre cei arestați s-au numărat și ziariști. O altă măsură care a produs îngrijorare la nivel internațional a fost închiderea a numeroase mijloace de informare în masă.

În ciuda faptului că autoritățile turce au dat asigurări că libertatea de exprimare nu este îngrădită, măsurile luate de oficialii turci nu au rămas fără ecou. Și în România au fost jurnaliști care și-au manifestat îngrijorarea cu privire la soarta colegilor de breaslă din Turcia. În acest context, mai mulți jurnaliști români au participat, săptămâna trecută, la o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș. Redăm, în continuare, comunicatul de presă transmis de Departamentul de Comunicare FAIR – MediaSind, după discuțiile purtate cu diplomatul turc:

„O delegație a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, formată din președintele executiv Cristi Godinac, vicepreşedinţii Cătălina Matei, Adrian Valentin Moise şi coordonatorul Departamentului internaţional al SRJ MediaSind, Marilena Gheorghiţă,  alături de jurnalistul Mircea Toma, președintele ActiveWatch, și Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, a participat ieri, 3 august a.c, la o întâlnire cu ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş. Discuțiile au vizat situația în care se află cei peste 40 de jurnaliști turci care au fost arestați și care urmează să fie audiați, sub suspiciunea colaborării cu organizația imamului Fethullah Gulen, acuzat de organizarea puciului eşuat din 15 iulie.

„Nu suntem adepții unor mișcări ca cele petrecute în Turcia, prin care s-a încercat o lovitură de stat. Dar, libertatea de exprimare este un drept consfințit în legea supremă a fiecărui stat democratic. Fiecare om are dreptul să își exprime opinia, fără teama că doar afirmarea unui punct de vedere asupra unei situații sau asupra unui fapt ar putea să îl coste libertatea sau chiar viața. Fiecare jurnalist  are libertatea să își facă meseria, iar îngrădirea acestui drept este o ofensă adusă nu doar acestei profesii, dar mai ales democrației. Situația din Turcia în care se află câteva zeci de jurnaliști este una gravă. Ne dorim respectarea acestor principii fundamentale la nivel internațional, altfel se poate crea un precedent periculos. Apreciem deschiderea Excelenței Sale, ambasadorul Turciei în România, în fața apelului nostru și sperăm că autoritățile de la Ankara vor răspunde solicitărilor venite din partea jurnaliștilor români şi a principalelor organizaţii de profil din lume, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Reporter sans Frontieres, IFEX şi Amnesty International”, a declarat președintele executiv al FAIR-MediaSind, Cristi Godinac.

Directorul CJI, Ioana Avădani, a susţinut că “organizațiile noastre au acționat consecvent, timp de aproape 20 de ai, pentru decriminalizarea așa-numitelor <<delicte de presă>>. Noi credem că nimeni nu trebuie să ajungă la închisoare pentru ceea ce spune sau gândește, dacă nu se depășește limita spre incitarea directă la violență. Suntem îngrijorați pentru colegii noștri turci, mai ales că unii dintre ei au fost arestați chiar și înainte de lovitura de stat și sperăm că nu vor avea de suferit pentru exercitarea dreptului la liberă exprimare și pentru activitatea lor editorială, chiar dacă e critică la adresa guvernului.”

Preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma apreciază că „trebuia să răspundem invitației ambasadorului Turciei în virtutea obligației profesionale de a asculta și punctul de vedere al guvernului. Am apreciat efortul făcut de domnul ambasador dar, din păcate, cuvintele nu ajung pentru a acoperi o realitate atât de gravă: zeci de jurnaliști arestați, peste 130 de instituții media închise nu pot fi explicate printr-o acuzație atât de arbitrară ca „instigare la terorism”; am primit, totuși, și un mesaj pozitiv: Turcia nu dorește să-și compromită relația cu Europa. Dincolo de faptul că domnul ambasador a formulat explicit speranța că raporturile internaționale cu aliații tradiționali nu vor fi deteriorate, însăși invitația pe care ambasadorul a transmis-o MediaSind confirmă faptul că guvernul turc face eforturi diplomatice importante pentru a-și păstra statura europeană”.

Ambasadorul Turciei în România a asigurat delegația jurnaliștilor români că va transmite mesajul acestora către Guvernul de la Ankara, subliniind că are încredere în actul justiției din țara sa și că libertatea de exprimare va fi respectată.  Ambasadorul a susținut, de asemenea, că “nimeni nu a fost reținut pentru activitatea sa editorială,  libertatea de exprimare și cea  a presei sunt pilonii fundamentali ai oricărei societăți democratice, dar  există însă limitări, cum ar fi cazurile de calomnie sau de incitare la violență sau la ură.

FAIR-MediaSind consideră că starea de urgenţă nu ar trebui să fie folosită ca scuză pentru răspândirea epurărilor din media şi din alte sectoare ale societăţii. Cenzura mass-media este ilegală, indiferent de criticile aduse politicilor guvernamentale, chiar şi în starea de urgenţă. De asemenea, prin intermediul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (IFJ) şi Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (EFJ), FAIR-MediaSind va raporta orice încălcare a libertăţii presei pePlatforma Consiliului Europei pentru Protecţia Jurnaliştilor”.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.