Cum i-au cucerit tătarii din Tuzla pe turiștii veniți la Zilele Comunei (galerie foto)

Sursa foto: Facebook – UDTTMR, Filiala Tuzla

Ansamblul Qarîlĝaș și bucatele tradiționale tătărești s-au numărat printre atracțiile manifestărilor prilejuite de Zilele Comunei Tuzla. Muzica tradițională tătărească a răsunat pe scenă în interpretarea membrilor ansamblului, în timp ce gospodinele au preparat cele mai alese bucate tradiționale pentru oaspeții sosiți în cea de-a treia zi de Bayram la Tuzla.

La Tuzla, există unul dintre cele mai tinere ansambluri ale tătarilor din România: Qarîlĝaș (Rândunica). Înființat în urmă cu trei ani, în cadrul filialei Tuzla a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, la inițiativa tinerei profesoare Meral Gemil, Ansamblul Qarîlĝaș și-a cucerit publicul cu muzica tradițională tătărească interpretată de tinerii săi membri la mandolină, sub îndrumarea instructorului profesor Nedret Abduraman.

Ansamblul este format din copii tătari cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani, iar repetițiile sunt mereu un prilej de socializare și de a învăța ceva nou despre cultura și tradițiile tătarilor. A fost gândit ca o pepinieră pentru viitorul comunității, o punte de legătură în timp, între generații. Copiii care fac parte din ansamblu frecventează și cursurile de limba tătară din cadrul Școlii Comunitare, cursuri susținute de coordonatorul ansamblului, profesor Meral Gemil.

Fiecare sărbătoare este marcată de copii și în cadrul ansamblului, astfel că, tradițiile nu le sunt deloc străine tinerilor membri ai comunității tătare din Tuzla.

În cea de-a treia zi de Qurban Bayram, Ansamblul de mandoline Qarîlĝaș a participat la manifestările prilejuite de marcarea Zilelor Comunei Tuzla. Și, așa cum și-au obișnuit publicul, membrii ansamblului de la Tuzla au fost protagoniștii unui nou exercițiu de devotament față de valorile identitare ale tătarilor. În timp ce copiii au interpretat la mandolină melodii tătăreşti sub îndrumarea profesorului Nedret Abduraman, iar părinţi şi apropiaţi ai acestora au expus spre vânzare produse tradiţionale tătăreşti. Baclavalele şi şuberek-urile au avut un real succes în rândul spectatorilor. Printre aceştia s-au aflat şi turişti care au gustat pentru prima oară preparate tătăreşti sau au aflat despre existenţa tătarilor pe aceste meleaguri.

„Participarea noastră la acest eveniment a avut ca prim scop promovarea produselor tradiţionale tătăreşti în rândul majorităţii. Evenimentul a fost conceput ca un târg organizat în sprijinul ansamblului Qarîlĝaş. Banii rezultaţi din vânzarea produselor vor fi folosiţi în cadrul ansamblului Qarîlĝaș.

Pe această cale, mulţumim doamnelor Cantemir Melek, Aşim Ghiulşen, Aşim Ghiulgean, Bilal Mirela, care au dat curs acestei iniţiative în mod fizic cât şi/sau prin contribuţie materială. Copiii ansamblului au participat cu materiale folositoare desfăşurării târgului. Mulţumim, de asemenea, Primăriei Tuzla şi domnului Daniel Stoica pentru sprijinul acordat”, a declarat Meral Gemil, coordonatorul Ansamblului Qarîlĝaş.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.