Cum celebrează musulmanii „Sărbătoarea dulce” care marchează încheierea Lunii Ramazan

Duminică, 25 iunie, este prima dintre cele trei zile de sărbătoare care marchează încheierea Lunii Ramazan. Cunoscut și ca „Sărbătoarea dulce” (Șeker Bayramı), Ramazan Bayram-ul va fi celebrat în familie, dar și în compania prietenilor.

Credincioșii musulmani marchează duminică, 25 iunie, prima dintre cele trei zile de Ramazan Bayram. Sărbătoarea încheie cele 29 de zile de post și rugăciune ale Lunii Ramazan. În prima zi de bayram, credincioșii musulmani merg la geamie, iar copiii obișnuiesc să-i colinde pe cei în vârstă, urându-le un Bayram fericit! și primind în schimb dulciuri.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Muftiatul Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf va oficia slujba de Ramazan Bayram duminică începând cu ora 06:11, la Geamia Hunchiar din municipiul Constanța. După slujbă, credincioșii musulmani merg în vizite la rude și prieteni.

Specifice acestei sărbători sunt preparatele tradiționale dulci, precum baclavalele și sarailiile, care nu lipsesc de pe mesele credincioșilor musulmani.

Cu prilejul Ramazan Bayram-ului, muftiul Muurat Iusuf transmite credincioșilor musulmani din România tradiționala urare Bayram fericit! (Ramazan Bayramınız Qayırlı Bolsın!, Ramazan Bayramınız Hayırlı ve Mübarek Olsun!, Eid Al Fitir Mubarak!).

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.