Consiliul de Coordonare al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni s-a reunit la Kiev

Sursa foto: QHA

La sfârșitul lunii aprilie, la Kiev a avut loc cea de-a opta ședință a Consiliului de Coordonare al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni. Au participat reprezentanți ai tătarilor din Turcia, România, Polonia, Lituania, Kîrgîzstan, Germania, Bulgaria, Statele Unite ale Americii.

Ședința a fost prezidată de președintele Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, Refat Ciubarov. Pe ordinea de zi a întâlnirii s-au regăsit subiecte precum situația tătarilor din Crimeea ocupată și campania mondială „Unde este Ervin?” dedicată tătarilor din Crimeea care au dispărut. De asemenea, participanții la ședința de la Kiev au discutat și despre evenimentele care urmează a fi organizate în țările în care trăiesc comunități de tătari cu prilejul zilei de 18 mai, evenimente menite a marca împlinirea a 73 de ani de la deportarea tătarilor, o astfel de acțiune urmând a avea loc și în România.

Potrivit Agenției de Știri QHA, un punct important pe ordinea de zi a ședinței de la Kiev a fost dezbaterea pe marginea deciziei Curții Internaționale de Justiție de la Haga, care a obligat Federația Rusă să permită reluarea activității Medjlisului tătarilor în Crimeea ocupată. Președintele Refat Ciubarov, a prezentat, de asemenea, activitatea congresului din ultimele luni, punând accent, în mod special, pe activitățile derulate la nivel internațional de membrii Medjlisului și pe proiectele activiștilor tătarilor crimeeni în domeniul culturii, în Ucraina.

Refat Ciubarov a trecut în revistă cu acest prilej și activitatea membrilor Medjlisului  și a organizațiilor publice în procesul de pregătire și desfășurare a mitingurilor organizate la Kiev, Ankara, Istanbul și alte orașe cu prilejul împlinirii a trei ani de la anexarea Crimeei.

Congresul Mondial al Tătarilor Crimeeni este forul de conducere care reunește reprezentanți ai tătarilor din întreaga lume și reprezintă astfel interesele tuturor membrilor comunității, atât din Crimeea, cât și din întreaga diasporă.

La cea de-a opta ședință a Consiliului de Coordonare al Congresului mondial al Tătarilor Crimeeni, comunitatea tătară din România a fost reprezentată de către Samir Menan – vicepreședinte al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Metin Omer – membru UDTTMR, și muftiul Muurat Iusuf.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.