Congresul Mondial al Tătarilor Crimeeni solicită sprijin președintelui Turciei pentru Palatul Hanilor

Sursa foto: QHA

Membrii Consiliului de Coordonare al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni s-au reunit sâmbătă, 10 februarie, la Kiev, cu prilejul celei de-a XI-a ședințe a forului. Au participat reprezentanți ai tătarilor din Ucraina, Turcia, Lituania. La ședința condusă de președintele Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, Refat Ciubarov, a participat și fostul director al Complexului Bahcesaray, Elmira Ablyalimova, care a prezentat pe scurt situația în care se află în prezent complexul și efectele pe care le au lucrările realizate de autoritățile rusești. Potrivit acesteia, sub pretextul restaurării, autoritățile rusești au distrus deja autenticitatea Palatului Hanilor, iar anumite obiecte nu pot fi restaurate.

În cadrul aceleiași întâlniri, secretarul general al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, Namik Kemal Bayar, a prezentat activitatea desfășurată în diaspora, în special în Turcia, SUA și Canada, prin intermediul unei campanii de informare prin care s-a făcut cunoscută situația Palatului Hanilor.

În acest context, congresul a decis să se adreseze Președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, căruia să-i solicite să trimită un grup de specialiști din Turcia în Crimeea pentru a analiza situația Palatului Hanilor.

De asemenea, congresul intenționează să apeleze la personalități din lumea culturală a Ucrainei și ale tătarilor crimeeni cărora să le solicite să ia parte la o campanie de informare cu scopul salvării Palatului Hanilor de la distrugere. De altfel, problema Palatului a făcut obiectul unei ședințe a Comisiei Naționale a Ucrainei pentru UNESCO, întâlnire care a avut loc pe 19 ianuarie, la Ministerul de Externe al Ucrainei.

Pe ordinea de zi a ședinței de sâmbătă, 10 februarie, s-au mai regăsit, printre altele, și stabilirea evenimentelor organizate cu prilejul împlinirii a patru ani de la ocuparea Crimeei și a 100 de ani de la moartea lui Numan Celebi Cihan, discutarea situației din Crimeea ocupată.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.