Comisia de Cultură, Culte și Mass-Media din cadrul CMN și-a desemnat noua conducere

comisia cultura februarie 2016Casa d’Italia a găzduit marți, 23 februarie, prima ședință de lucru a Comisiei de Cultură, Culte și Mass-Media din cadrul Consiliului Minorităților Naționale – Departamentul pentru Relații Interetnice. Au participat 14 reprezentanți din partea organizațiilor italienilor, macedonenilor, sârbilor, germanilor, gecilor, croaților, evreilor, rușilor-lipoveni, romilor, albanezilor, polonezilor, rutenilor, tătarilor și turcilor. Fiind prima ședință din acest an, pe ordinea de zi s-a regăsit, printre altele, punctul referitor la desemnarea conducerii comisiei. Prin votul celor prezenți a fost reconfirmată în funcție vechea echipă de conducere, respectiv Serin Turkoglu (Uniunea Democrată Turcă din România) – președinte, Ioana Grosaru (Asociația Italienilor din România Ro.As.It.) – vicepreședinte și Svetlana Crăciun (Comunitatea Rușilor – Lipoveni din România) – secretar general.

„Dialogul interreligios”, în programul Festivalului „ProEtnica” de anul acesta

La întâlnire a fost prezent și Volker Reiter, președintele Asociației Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara, asociația fiind organizatoarea Festivalului Intercultural „ProEtnica”. Printre propunerile avansate pentru ediția de anul acesta a festivalului s-a numărat și cea a reprezentanților Departamentului pentru Relații Interetnice de a se organiza o masă rotundă cu tema „Dialogul interreligios”. Propunerea reprezentanților DRI a fost susținută și de reprezentanții comunităților etnice, toți cei prezenți la întâlnire făcând trimitere la contextul politic internațional actual și la modelul pe care îl reprezintă România în ceea ce privește buna conviețuire interetnică și interreligioasă. Potrivit președintelui Volker Reiter, anul acesta, Festivalul ProEtnica de la Sighișoara se va desfășura în perioada 18 – 21 august.

29 aprilie, posibilă Sărbătoare a Minorităților Naționale

comisia cultura 2 februarie 2016Tot în cadrul întâlnirii găzduite de Casa d’Italia, reprezentanții organizațiilor comunităților etnice și reprezentanții Departamentului pentru Relații Interetnice au stabilit calendarul activităților pentru anul 2016. De asemenea, au fost reluate și discuțiile cu privire la schimbarea datei oficiale la care să se sărbătorească Ziua Minorităților Naționale. În prezent, această sărbătoare este marcată la data de 18 decembrie. După ce în vara anului trecut membrii aceleiași comisii au avansat data de 21 mai pentru stabilirea acestei sărbători, la întâlnirea din data de 23 februarie ei au propus ziua de 29 aprilie. Potrivit reprezentanților DRI, această dată este importantă pentru viața comunităților etnice din țara noastră, având în vedere că la această dată, în anul 1995, a fost adoptată Legea privind ratificarea Convenției – cadru pentru protecția minorităților naționale, încheiată la Strasbourg la 1 februarie 1995.

Sursa foto: www.roasit.ro

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.