Cine şi când va demola clădirea care umbreşte Geamia Hunchiar?

Într-o ţară în care ar funcționa principiul „nimeni nu este mai presus de lege”, Geamia Hunchiar nu ar mai fi astăzi umbrită de un monstru de beton construit în baza unor autorizaţii declarate, după ani de procese, „nelegale”. S-au scurs mai bine de trei luni de când instanţa s-a pronunţat definitiv şi irevocabil în legătură cu autorizaţiile de construcţie ale clădirii din mult prea imediata apropiere a locaşului de cult musulman, iar clădirea cu pricina este neclintită… Miza cea mare a fost şi rămâne demolarea construcției, o premieră urbanistică, de altfel, pentru ţara noastră.

În anul 2008, Primăria Constanţa a emis autorizaţiile de construire nr. 1886 şi 2027 prin care s-a încuviinţat ridicarea clădirii din imediata apropiere a Geamiei Hunchiar. De la începerea lucrărilor, un întreg scandal a izbucnit pe această temă, el culminând cu acţiunea în instanţă. Reclamanţii, Prefectura Judeţului Constanţa şi Muftiatul Cultului Musulman din România, s-au îndreptat în instanţă împotriva Municipiului Constanţa, Consiliul Local al Municipiului Constanţa, primarul Municipiului Constanţa şi SC CIN-CIN SRL.

Emitentului acestor autorizaţii, respectiv Primăria Constanţa, i s-a reproşat de la bun început nerespectarea recomandărilor Ministerului Culturii şi Cultelor. Potrivit acestora, distanţa dintre Geamia Hunchiar, care este încadrată la clasa monumentelor istorice, şi imobilul ridicat deja, dar la care au fost oprite lucrările tot prin hotărâre a instanţei, ar trebui să fie de trei metri. Această distanţă nu a fost, însă, respectată, în prezent cele două obiective aflându-se la aproximativ 1,20 metri unul de celălat.

Autorizaţii „nelegale”

În noiembrie 2010, Tribunalul Constanţa, secţia de Contencios Administrativ, a dat o hotărâre definitivă prin care s-a dispus „anularea autorizaţiilor de construire nr. 1886/08.08.2008 şi 2027/28.08.2008 emise de către Primarul Municipiului Constanţa, ca nelegale”.

După recurs, a venit, în iunie 2011, şi reconfirmarea hotărârii iniţiale şi declararea ei definitivă şi irevocabilă: cele două autorizaţii au fost declarate „nelegale”. Decizia i-a bucurat atât pe liderii comunităţii musulmane, dar şi pe credincioşii care nu înţeleg nici acum cum a fost posibil să se ajungă în această situaţie. Dincolo de explicaţii tardive şi motivări nefondate, dorinţa tuturor este de a demola clădirea cu pricina şi de a reda geamiei frumuseţea arhitectonică ce a făcut-o celebră în Dobrogea de sute de ani.

Instanţa şi-a făcut datoria, aşa cum a precizat, la finalul procesului, şeful Cultului Musulman din România, iar odată pronunţată hotărârea definitivă şi irevocabilă, drumul spre demolarea clădirii părea a fi liber.

Cea dintâi vizată, Primăria Constanţa, încă de la început nu a părut sensibilă la subiect. A emis nişte autorizaţii care, aşa cum a precizat la un moment dat avocatul care a reprezentat muftiatul în proces, Dumitru Badragan, ar fi trebuit emise de Consiliul Judeţean Constanţa.

Îngrijorare la nivel internațional și plângeri penale

Problema Geamiei Hunkiar a ajuns să fie cunoscută nu numai de autorităţile din România, dar şi de oficiali străini. Numai în ultimele două luni, au trecut pragul locaşului de cult şi şi-au manifestat îngrijorarea şi totodată sprijinul noul Ambasador al Republicii Turcia în România, Ömür Şölendil, şi Ministrul de Externe de la Ankara, Ahmet Davutoğlu. Reprezentantul guvernului turc a abordat problema chiar şi cu reprezentantul Guvernului României în teritoriu, prefectul Claudiu Iorga Palaz, care l-a asigurat pe oficialul turc că va face toate demersurile în scopul soluţionării problemei.

Imediat după vizita Ministrului de Externe al Republicii Turcia, prefectul Claudiu Iorga Palaz a înaintat plângerile penale nr. 9991/01.09.2011 și 9992/01.09.2011 împotriva primarului Radu Mazăre pentru „abuz în serviciu contra intereselor persoanelor”, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Constanța.

Muftiul Muurat Iusuf, Şeful Cultului Musulman din România:

„Ceea ce am afirmat de la bun început a fost că am încredere în justiţia din România, drept dovadă că acest lucru s-a realizat. Mulţumesc tuturor celor care m-au sprijinit, comunităţii care a fost alături de mine şi m-a susţinut şi, nu în ultimul rând, doresc să mulţumesc Consulatului şi Ambasadei Republicii Turcia pentru susţinerea pe care mi-au acordat-o. Eu şi comunitatea musulmană vom lupta până când se va face dreptate, acest obiectiv care a luat faţa unui monument istoric va dispărea din această zonă.”

 Ahmet Davutoğlu, Ministrul de Externe al Republicii Turcia:

„În Turcia există o regulă, nu se poate construi decât la o anumită distanţă de geamie, biserică, sinagogă, mai ales în cazul unor clădiri istorice, toată zona este protejată şi dezvoltarea urbanistică are în vedere acest aspect. Se pare că aici Curtea de Apel a fost de acord că această clădire este ilegală şi aceasta arată cât de imparţială este justiţia din România. Important este ca aceste hotărâri să fie aplicate. Dacă vedeam o asemenea construcţie aşa aproape de o biserică îmi exprimam aceeaşi preocupare. Au fost cazuri, chiar în Istanbul, lângă Geamia Mahmud Paşa, acum 10 – 15 ani când a fost demolată o astfel de clădire.”

Caludiu Palaz, Prefectul Judeţului Constanţa:

„Îmi pare foarte rău și roșesc pentru faptele de care sunt răspunzători alții. Mă refer aici la Radu Mazăre, care nu numai că a autorizat ilegal o construcție ce aduce grave prejudicii  monumentului și comunității musulmane din Constanța, dar nici nu s-a conformat deciziei instanței de judecată pronunțate de Curtea de Apel Constanța în luna iunie a acestui an, prin care au fost anulate autorizațiile de construire 1886/08.08.2008 și 8755/118/28.08.2008, emise abuziv.”

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.