Chinan Omer: „Tătarii trebuie să fie uniți!”

Chinan Omer

Unul dintre sponsorii principali ai concursului Miss & Mister Tatar – Turk 2012, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Constanța, a fost Chinan Omer. Membru al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România din 1996 și director la SC Transevren SRL din 1993, Chinan Omer este în prezent vicepreședinte în cadrul organizației care îi reprezintă pe tătarii din țara noastră. De ce s-a implicat într-o manifestare precum cea de săptămâna trecută, care a fost parcursul său în comunitate și mai ales ce planuri de viitor are, ne-a spus însuși Chinan Omer…

–      Domnule Chinan Omer, de ce ați ales să fiți sponsor la această manifestare?

–      Am sprijinit întotdeauna tinerii, iar manifestări precum cea de săptămâna trecută îi țin pe tineri uniți, și acesta este visul meu dintotdeauna pentru comunitatea tătară. Implicarea mea a fost și mai motivată mai ales că a fost vorba despre un concurs de miss dedicat tinerelor din etnia noastră și a fost urmat și de un toplantî, o petrecere, de asemenea, cu specific tătăresc. Tinerii trebuie să se distreze, noi, cei care putem, trebuie să-i susținem, iar în schimb nu cerem de la ei decât să nu-și uite rădăcinile, să dea dovadă de unitate și să-și respecte identitatea, limba, portul, tradițiile…

–      Din calitatea dumneavoastră de om de afaceri, ce acțiuni ați întreprins până acum în scopul păstrării și promovării identității?

–      Fără a face din acest aspect un titlu de glorie și doar pentu că m-ați întrebat așa direct, am să vă răspund în același spirit: am ajutat cât am putut comunitatea, investind în latura spirituală, religioasă.În urmă cu câțiva ani am organizat tradiționalul botez pentru 26 de copii musulmani. S-au bucurat nespun părinții acelor copii, mai ales că un astfel de eveniment, la noi, la musulmani, este pe cât de important, pe atât de costisitor pentru familie. Apoi, eu, personal, țin foarte mult la locurile natale, la locurile în care am copilărit și am crescut și mulți tătari de-ai mei știu că mă implic an de an în organizarea acțiunii „Fiii satului”, care se desfășoară în fiecare primăvară, cu prilejul Kîdîrlezului, la Albești. M-am mai implicat și în susținerea financiară a unor geamii, așa cum este cea de la Eforie, cea de pe strada Farului din Constanța, dar, repet, toate acestea nu sunt niște virtuți. La mijloc este numai o datorie pe care fiecare dintre noi, indiferent de etnie, indiferent de religie, o are. De altfel, toți musulmanii au datoria să se implice în susținerea geamiilor. Recunosc însă că și situația financiară m-a ajutat ca să pot să ajut și eu la rândul meu, iar pentru asta nu pot decât să mulțumesc lui Allah, dar și soției și întregii mele familii pentru susținere. Suntem o echipă atât acasă, cât și la birou, iar asta se vede în rezultatele pe care le avem, în cifra de afaceri, în amploarea pe care firma pe care o coordonez a luat-o.

–      În urmă cu patru ani v-ați manifestat intenția de a candida pentru fotoliul de deputat ce-i revine comunității tătare din România. Care este situația acum?

–      Sincer, nu prea am avut răgazul necesar pentru a mă decide. Deocamdată rămâne valabilă, totuși, opțiunea mea de acum patru ani și iau încă în calcul posibilitatea de a intra din nou în cursa pentru deputăție. Repet, nu sunt însă decis 100%. Decizia finală o voi lua după ce voi avea un semnal de la comunitate. Cuvântul final îl are comunitatea. Dacă oamenii mă vor, voi intra în lupta pentru fotoliul de deputat din partea UDTTMR.

–      Cum vedeți comunitatea peste câțiva ani?

–      Trebuie să fim uniți. Aceasta este marea mea dorință și speranță pentru viitor. Așa cum spune o vorbă românească, „unde-s doi puterea crește”, iar de acest lucru ar trebui să ținem cont foarte mult noi, tătarii, și să ne gândim că suntem o minoritate etnică recunoscută oficial de statul român, cu o serie de avantaje și oportunități de a ne păstra și promova identitatea și că în sânul nostru nu trebuie să lăsăm loc neînțelegerilor.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.