Bahcesaray, simbolul culturii tătarilor crimeeni, între „restaurare” și „genocid cultural”

Sursa foto: Facebook Namik Kemal Bayar

Reprezentanții Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni trag un semnal de alarmă cu privire la starea avansată de degradare în care se află Complexul Bahcesaray din Crimeea, obiectiv pe care, în prezent, autoritățile ruse susțin că îl restaurează.

Potrivit Agenției de Știri Crimeene QHA, Președintele Medjlisului, Refat Ciubarov, a declarat, de curând, că „cei care distrug Palatul Hanilor din Bahcesaray trebuie să fie trași la răspundere”. Intervenția lui Ciubarov pe această temă a avut loc în cadrul Conferinței Internaționale „Crimeea 2014 – 2017: Cultura anexată”. Ciubarov a declarat că în perioada 2011 – 2012 Uniunea Europeană a alocat fonduri pentru pregătirea Palatului Bahcesaray în vederea includerii în patrimoniul UNESCO. Obiectivul ar fi trebuit inclus în anul 2014, dar „invadatorii ruși au împiedicat acest lucru”. De asemenea, președintele Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni atrage atenția că orice intervenție pe care în prezent autoritățile ruse o fac sub pretextul restaurării, dar care nu respectă autenticitatea obiectivului, reprezintă „o crimă”. „Aceasta este o distrugere a culturii tătarilor din Crimeea. Cei implicați în această distrugere trebuie să își asume răspunderea pentru acest lucru”, a mai declarat Ciubarov, care a mai adăugat că UNESCO este gata să organizeze o comisie care să meargă în Crimeea ocupată.

În cadrul aceleiași conferințe, fostul director al Complexului Bahcesaray, Elmira Ablyalimova, a declarat cu privire la același subiect că „în Crimeea ocupată are loc un genocid cultural”. „Avem de-a face cu un genocid cultural. Palatul Hanilor este un obiectiv de importanță mondială, singurul exponat al culturii tătarilor din Crimeea. Palatul Hanilor nu este doar un muzeu, ci este un simbol al locurilor natale ale tătarilor crimeeni. Anexarea Crimeei a dus la distrugerea Palatului Hanilor, așa că trebuie să atragem atenția întregii lumi și să oprim invadatorii”, a declarat Elmira Ablyalimova.

Secretarul General al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, Namik Kemal Bayar, atrage și el atenția, prin intermediul rețelelor de socializare, asupra situației în care se află în prezent simbolul cultural al tătarilor crimeeni. El precizează că zidurile Moscheii Hanului, din cadrul Complexului Bahcesaray, sunt afectate de umezeală, pereții exteriori ai palatului prezintă crăpături, țiglele tradiționale din Crimeea sunt înlocuite cu țiglă spaniolă, în timp ce obiectele tradiționale din lemn sunt înlocuite cu materiale din beton. Deloc de neglijat este și faptul că, potrivit secretarului general al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, 70% dintre inscripțiile vechi de pe pereții palatului sunt șterse.

În prezent, Complexul Bahcesaray este închis, autoritățile ruse anunțând că obiectivul este supus unui proces de restaurare.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.