Autografe de la campioni pentru membrii comunității tătare

DSC_0058Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a găzduit duminică, 24 ianuarie, o manifestare dedicată „Tătarilor din elita sportului românesc”. În prezența a peste 100 de membri ai comunității au vorbit despre sport și beneficiile acestuia campioni precum Aihan Omer, Ilhan Mustafa, Enis Murtaza, Edris Fetisleam sau Elvir Ziadin. Le-a fost alături și fosta campioană Elena Frîncu.

„Este pentru prima dată când vorbesc în fața atâtor membri din comunitatea tătară și sunt foarte mândru de acest lucru, după cum sunt foarte mândru că sunt tătar. În deplasările pe care le-am făcut pe parcursul activității mele mi se mai spunea „turcule, turcule”, eu, însă, le spuneam mereu: „Eu sunt tătar!”. „Noi, tătarii, suntem luptători din naștere și așa vom rămâne. Să valorificăm această genă acum prin sport!”, le-a transmis antrenorul principal al naționalei masculine de handbal a României, Aihan Omer, participanților la eveniment. Acesta a precizat că pentru viitor are în plan deschiderea unei școli de handbal care să-i poarte numele la care îi așteaptă pe toți copiii din cadrul comunității tătare, alături, bineînțeles, de ceilalți copii de alte etnii. De asemenea, el le-a transmis părinților că au un rol foarte important în a le insufla copiilor dragostea și pasiunea pentru sport: „Părinții trebuie să-i convingă, nu să-i constrângă!”, a punctat antrenorul care, la final, a împărțit fotografii cu autografe celor prezenți.

Și Ilhan Mustafa, fost jucător la FC Farul Constanța și fost director al Palatului Copiilor din Constanța, a vorbit despre beneficiile practicării unui sport și despre importanța disciplinelor sportive în activitățile zilnice ale copiilor. „Sper ca părinții, bunicii care au fost astăzi aici să le transmită copiilor un mesaj clar de a face sport pentru sănătate și pentru viața lor. Sportul este o filozofie, o cerință naturală a omului doar că trebuie conștietizat și trebuie făcut într-un mod plăcut”, a spus Ilhan Mustafa. Din randurile celor mai tineri sportivi au participat la eveniment Enis Murtaza, dublu campion național cu Handbal Club Municipal Constanța, precum și mai tinerii Edris Fetisleam, multiplu campion național la tenis de câmp (juniori), și Elvir Ziadin, vicecampion național la Salsa (semiprofesionist).

Invitat de onoare, Elena Frîncu le-a mulțumit celor prezenți pentru invitația de a lua parte la această acțiune, felicitându-i, totodată, pentru inițiativă. Ea a ținut să readucă în atenția participanților momente și imagini importante ale sportului constănțean și românesc, cu trimitere directă la membri ai comunității tătare. „Nu contează din ce etnie facem parte. Important este că suntem aici, împreună! Ceea ce am învățat eu de la voi, tătarii, a fost respectul și familia”, a spus Elena Frîncu.

Rolul de moderator al întâlnirii a revenit tânărului Ateș Casimceali, vicepreședinte al UDTTMR, cel care, de altfel, a fost și inițiatorul acțiunii.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.