Vernisajul expoziției „Capodopere arhitecturale armenești”, organizată de Uniunea Armenilor din România, Sucursala Constanța, și Muzeul de Etnografie și Art Populară a marcat vineri, 18 august 2017 și ianugurarea unei colaborări importante în spațiul cultural constănțean, „o fereastră frumoasă deschisă spre un strop de nemurire a tot ceea ce ține de istoria și spiritualitatea armenilor”. Este vorba despre prezența în premieră a armenilor constănțeni în colecția muzeului constănțean prin donarea de către Uniunea Armenilor din România, Sucursala Constanța, a două costume autentice vechi armenești Muzeului de Artă Populară și prin organizarea unor evenimente comune dedicate păstrării și promovării valorilor identitare ale armenilor.
Membri ai comunității armene din Constanța, dar și prieteni ai acestora de diferite etnii au participat vineri, 18 august, la vernisajul expoziției „Capodopere arhitecturale armenești”, eveniment găzduit de Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Constanța. Expoziția cuprinde aproximativ 30 de lucrări realizate de Raluca Chiriță, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” din Iași. Sunt schițe ale unor importante clădiri armenești de pe întreg teritoriul României. Tânăra a început colaborarea cu sucursala din Iași a Uniunii Armenilor din România, ea nefiind membră a comunității, dar descoperindu-și pasiunea pentru arhitectura clădirilor armenești.
Lucrările Ralucări Chiriță vor rămâne expuse la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Constanța până vineri, 25 august.
Proiecte comune
Gazda manifestării de vineri, directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru, a deschis vernisajul cu o scurtă incursiune în istoria armenilor stabiliți în secolele XV – XVI în România, dar și cu îndemnul adresat membrilor comunității de a nu lăsa să se piardă valorile identitare ale armenilor de pe meleagurile dobrogene. Așa cum a precizat directorul Maria Magiru, evenimentul a fost o premieră, până în prezent armenii lipsind din manifestările organizate de muzeul constănțean care erau dedicate multiculturalități dobrogene.
„Mă bucur nespus că am avut ocazia să îl cunosc pe domnul președinte Liviu Merdinian. Mi-a făcut mare plăcere să lucrez cu dânsul și am convingerea că armenii vor fi de acum și în colecția muzeului nostru. Am deja promisiunea că vom avea în muzeu două costume vechi ale armenilor, astfel că, atunci când vom mai organiza o expoziție cu multiculturalitatea dobrogeană, armenii nu vor mai lipsi, pentru că acest gol se va umple. Sper să facem împreună o expoziție cu piese împrumutate de la muzeul din București și acest parter să fie plin de obiecte aparținând armenilor”, a spus dr. Maria Magiru.
Două costume autentice armenești, donate Muzeului de Artă Populară
Președintele Sucursalei Constanța a Uniunii Armenilor din România, dr. Liviu Merdinian, a confirmat, de asemenea, faptul că începând cu această expoziție s-a inaugurat o colaborare viitoare deosebit de importantă cu muzeul din Constanța.
„Deși nu mai suntem atât de mulți, sperăm ca evenimentele de acest gen să mai aducă un strop din parfumul cafelei care se simțea odinioară în această zonă a Constanței. Ne pregătim pentru o colaborare mai strânsă cu doamna director și pentru o donație de costume. Vă mulțumim pentru faptul că ne găzduiți și ne apreciați”, a spus dr. Liviu Merdinian, președintele Sucursalei Constanța a Uniunii Armenilor din România. Merdinian a ținut să sublinieze în intervenția sa buna colaborare care există între comunitățile etnice din Constanța și contribuția pe care acestea o au, atât individual cât și împreună, la viața culturală dobrogeană. Președintele armenilor din Constanța a amintit aici de strânsa colaborare pe care armenii din Contanța o au cu grecii, evreii, turcii și tătarii de aici, toți participând activ la viața culturală a Constanței.
„O fereastră frumoasă deschisă spre un strop de nemurire”
Importantă personalitate a vieții culturale a Constanței și membră a comunității armene, Anaid Tavitian a subliniat importanța păstrării acestor mărturii și bogății ale comunității armene din România, ea lansând ideea organizării fie a unei expoziții permanente, fie publicarea unei ample lucrări în care să se regăsească poveștile acestor mărturii ale civilizației armenești din Dobrogea, în imagini și cuvinte.
„Sper ca într-o bună zi toate aceste desene și albume să fie adunate între coperțile unei cărți, pentru că sunt atât de multe, frumoase și emoționante mărturii ale trecerii armenilor pe aceste meleaguri încât ele merită să fie păstrate și acest lucru se poate întâmpla fie printr-o expoziție permanentă care să le adune la un loc, fie într-un album în care fiecare fotografie să fie prezentă alături de povestea sa. Această expoziție este o fereastră frumoasă deschisă spre un strop de nemurire a tot ceea ce ține de istoria și spiritualitatea noastră, a armenilor”, a spus Anaid Tavitian.
Printre oaspeții prezenți la vernisaj s-au regăsit și dr. Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Județene Constanța „I. N. Roman”, dar și președintele Comunității Elene „Elpis” Constanța, Traian Antoniadis.