Anul Nou Chinezesc, întâmpinat cu bucurie şi la Constanţa

Consulul General al RP Chineze la CtaChinezii din întreaga lume au intrat pe 8 februarie 2016 în Anul Nou Chinezesc, cel al Maimuţei, şi timp de două săptămâni se vor bucura de Sărbătoarea Primăverii, cea mai importantă a anului. Conform declaraţiilor Consulului General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Su Yanwen, Anul Maimuţei va fi un an al „alegerilor inteligente şi al acţiunilor isteţe”. Excelenţa sa a afirmat: „În limba chineză sunetul cuvântului „maimuţă” este asemănător cu cel al cuvântului „guvernator” şi în acest an oamenii îşi urează unii altora: «Să ajungi guvernator!» cu sensul de a promova în plan profesional”.

Sărbătoarea Primăverii este marcată de chinezi de mai bine de 4000 de ani şi cu acest prilej de la Beijing şi până la Constanţa se păstrează tradiţia de a împodobi casele cu tot felul de urări în versuri scrise cu tuş negru pe hârtie roşie şi de a servi colţunaşi de Anul Nou. Anul Nou chinezesc este o sărbătoare de familie deoarece în marea lor majoritate  oricât de departe ar lucra datorită vacanţei de o săptămâna, chinezii reuşesc să se strângă în prima zi a anului în jurul unei mese îmbelşugate alături de cei dragi.

Anul Nou CHinezesc (1)La Constanţa, Anul Nou Chinezesc a fost prefaţat de activităţi cultural-educative în care s-au implicat, sub îndrumarea profesoarei Yuqin Wang, elevii Liceului Teoretic „G. Călinescu” şi cei ai clasei „Confucius” din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Elevii care studiază limba chineză la Liceului Teoretic „G. Călinescu” au particpat la un atelier de caligrafie în timp ce cei ai clasei „Confucius”, după ce şi-au arătat măiestria în caligrafie chineză, au învăţat să prepare colţunaşi, fel de mâncare ce nu trebuie să lipsească de Anul Nou de pe masa chinezilor.

Anul Nou CHinezesc (2)Departe de casă şi în acest an, Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Su Yanwen, petrece Sărbătoarea Primăverii împreună cu soţia la sediul consulatului, urmărind programele CCTV pregătite special pentru zilele noului an.

„La începutul Anului Nou Chinezesc, urez prietenilor români şi conaţionalilor mei multă sănătate şi împlinirea tuturor dorinţelor! Fie ca Anul Maimuţei să vă aducă numai bucurii şi realizări! La mulţi ani!”, a declarat  Consulul General al Chinei la Constanţa, Su Yanwen, cu prilejul debutului Sărbătorii Primăverii.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.