Acțiune în limba tătară, în memoria lui Mehmet Niyazi

comemorare-mehmet-niyazi-1Anul acesta, la data de 29 noiembrie, s-au împlinit 85 de ani de la moartea poetului, pedagogului și ziaristului Mehmet Niyazi, prilej cu care mai mulți tineri tătari din Medgidia au cinstit memoria celui rămas în conștiința comunității drept o mare personalitate printr-un moment comemorativ desfășurat la mormântul din Cimitirul Musulman din localitate.

Tinerii participanți la acțiunea intitulată „Mehmet Niyazi – 85ncı ölüm senesı – Anma Torenı!” (85 de ani de la moartea poetului – comemorare) au depus flori, au spus rugăciuni și au recitat poezii scrise de Mehmet Niyazi. S-a vorbit și despre viața și personalitatea lui Mehmet Niyazi, istoricul Metin Omer fiind cel care le-a prezentat tinerilor câteva dintre momentele principale din biografia poetului național al tătarilor dobrogeni.

comemorare-mehmet-niyazi-2„Mehmet Niyazi este personalitatea care a reamintit comunității tătare din Dobrogea că există o patrie mamă Crimeea. El este poetul național al tătarilor din Dobrogea și nu numai, este personalitatea care, prin lucrările sale, a reînviat dorul de patria mamă Crimeea. Prin lucrările sale, el a creat un mit al „Insulei verzi” la care toți tătarii din Dobrogea, până la perioada comunistă, au început să se raporteze, considerând-o patria natală”, a spus Metin Omer. Și pentru a cinsti așa cum se cuvine memoria poetului național al tătarilor din Dobrogea, întregul eveniment s-a desfășurat în limba tătară.

„Trebuie să învățăm să ne prețuim valorile, iar noi, la Medgidia, ne străduim să ne păstrăm și tradițiile, și limba maternă. Deși suntem tineri, înțelegem ce responsabilități apasă pe umerii noștri, astfel că nu vrem să lăsăm să se aștearnă nici uitarea și nici dezinteresul peste comunitatea noastră și peste zestrea ei spirituală, cu atât mai mult cu cât beneficiem de o deplină libertate de exprimare pe care alți frați de-ai noștri din alte colțuri ale lumii nu o au”, ne-a declarat, la finalul evenimentului, Elis Menagi.

Cine a fost Mehmet Niyazi?

mehmet-niyazi

Mehmet Niyazi                                         (sursa foto: www.biyografi.net)

Mehmet Niyazi s-a născut în satul Așcilar (Vânători), după unele surse în anul 1877, după altele în anul 1878. A urmat primele clase în satul natal, mai târziu, toată familia emigrând la Istanbul, unde Mehmet Niyazi a urmat școala de învățători. Dorul de patria mamă l-a făcut însă să plece în Crimeea, unde a mers să predea. A fost expulzat însă destul de repede de autoritățile țariste. S-a întors la Istanbul tot cu gândul însă de a reveni în Crimeea, unde, de altfel a mers din nou, fiind expulzat pentru a doua oară de aceleași autorități țariste.

După 1904, după moartea tatălui său, Mehmet Niyazi s-a întors la Constanța. Aici a predat limba turcă la școala din oraș, mai târziu predând la Seminarul Musulman din Medgidia, acolo unde își desfășoară activitatea de pedagog până la sfârșitul vieții.

De numele lui Mehmet Niyazi se leagă atât o bogată activitate publicistică, el editând mai multe ziare, dar și apariția primei tipografii musulmane din Dobrogea, Tipografia Ișık, înființată cu sprijinul lui Ibrahim Cadri.

Despre poetul Mehmet Niyazi se spune că este fondatorul mitului „Insulei verzi – Crimeea”. Motivul se regăsește în numeroase poezii scrise de el, care și astăzi sunt recitate. Primul său volum de poezii s-a intitulat „Dedicații” și curpindea poezii dedicate personalităților vremii. Volumul se deschide cu o poezie dedicată Reginei României.

Mehmet Niyazi a murit în anul 1931 și a fost înmormântat la Cimitirul Musulman din Medgidia.

Un articol pe larg despre viața și activitatea lui Mehmet Niyazi, puteți citi aici.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.