După 13 ani de afaceri pe plaiuri mioritice, își dorește să devină cetățean român

După 13 ani de conviețuire în România, se gândește foarte serios nu să se întoarcă în țara de baștină, ci să depună dosarul pentru dobândirea cetățeniei române. Cu o afacere prosperă începută de tatăl său și cu o familie care s-a integrat perfect în viața multiculturală a Dobrogei, Zeki Uysal, vicepreședintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci – Dobrogea și administrator al SC Mine Limited SRL, se simte astăzi un om de-al locului, împărțind cu cei din jurul său, indiferent de etnie, toate reușitele, dar și dificultățile specifice unui om de afaceri.

Diversitatea etnică specifică Dobrogei se resimte nu numai în viața culturală a locurilor, ci și în cea economică. Printre firmele cu capital străin care s-au stabilit în spațiul dintre Dunăre și Marea Neagră, un loc de top îl ocupă cele turcești. Oameni de afaceri care au intuit imediat după 1989 potențialul și disponibilitatea României din punct de vedere economic s-au stabilit aici și au pus pe picioare afaceri frumoase.

Astfel începe și odiseea omului de afaceri Zeki Uysal în România.

„Firma noastră, SC Mine Limited SRL, a fost înfiinţată în anul 1992. Tatăl meu a ajuns în România printr-un prieten şi, sesizând o deficienţă în sectorul de producere a făinii, iar el având meseria de morar, a decis să îşi continue treaba în România. A cumpărat terenul şi a construit de la zero fabrica pe care o vedeți astăzi aici. Am pornit cu o capacitate de producție de 20 de tone de făină pe zi. În timp, profitul câştigat cât şi accesarea fondurilor europene investite în fabrică au adus la creşterea capacităţii de producţie la 250 de tone de făină pe zi. În 2008 am terminat modernizarea fabricii şi, la ora actuală, lucrăm automatizat şi în condiţii de maximă igienă”, povestește tânărul om de afaceri turc.

Față-n față cu criza, în România

Nu au lipsit nici greutățile, inerente unei economii destul de fragile precum cea a României de după 1989. Astfel că, de la problemele generate de restricționarea accesării creditelor pentru cetățenii străini de dinainte de intrarea României în Uniunea Europeană, până la deficiențe de comunicare interbancară, de la creșeterea concurenței în domeniul de activitate la lipsa personalului calificat sau prețul ridicat al energiei electrice, toate acestea au făcut ca afacerea să cunoască și perioade de încetinire.

Din postura sa de om de afaceri, Zeki Uysal analizează în permanență situația economică atât la nivel național cât și internațional și vorbește despre criza care a afectat Europa. „Cea mai mare problemă a României este că în loc să dezvoltăm industria mică şi mijlocie importăm produse şi deschidem mall-uri şi hipermarket-uri”, este de părere investitorul, care crede că anumite facilități acordate de guvern, printre care un preț redus la energie, sprijinirea investitorilor, dezvoltarea de noi zone industriale care ar duce la crearea de noi locuri de muncă, toate acestea ar fi un real câștig pentru economie. De asemenea, el vorbește despre avântul pieței imobiliare și investițiile în construcții imediat după 2005, domeniu transformat într-o adevărată locomotivă a economiei, lucru care a făcut ca odată cu izbucnirea crizei să încetinească și să genereze o serie de greutăți.

… prieteni români, tătari, aromâni şi turci

Dincolo de agitația de zi cu zi specifică afacerilor, Zeki Uysal se poate lăuda cu o familie deosebită: o soție deosebită pe care a cunoscut-o în vremea studenției și care a acceptat să-și urmeze soțul într-o țară străină, care îl sprijină și acum atât la TIAD, cât și în afacere, și doi copii minunați, fiica Merve (10 ani) și fiul Emre (6 ani) care au crescut aici, pe meleagurile românești și care vorbesc foarte bine atât turcește, limba maternă, cât și românește. De altfel, Merve este elevă în clasa a V-a la Colegiul Național de Arte „Regina Maria”, la pian, pasiune pe care părinții i-o împărtășesc din plin, însoțind-o la toate concertele, acțiunile la care ea participă, și trăind alături de ea emoția fiecărei note oferite în dar publicului. „Copiii mei au crescut în România, de aceea nu au avut nicio problemă de integrare. Amândurora le place să meargă la şcoală şi au foarte mulţi prieteni români, tătari, aromâni şi turci”, povestește interlocutorul nostru.

Mâncarea preferată: cașcaval pane

România îi este ca o a doua casă. Zeki Uysal vorbește foarte bine românește și, atunci când este pus în situația de a purta discuții cu un partener de afaceri străin, între engleză și română peferă româna. „În special în Dobrogea sunt foarte multe etnii care convieţuiesc în pace și din acest motiv nu ne-am simţit ca nişte străini”. Dorul de patria mamă intervine inevitabil în preajma sărbătorilor. „Chiar şi în propria ţară, dacă te muţi într-un alt oraş vei simţi lipsa oraşului natal, a locurilor unde ai crescut, unde ai petrecut copilăria şi tinereţea. Cu timpul, și la noua casă acumulezi amintiri şi prieteni noi şi această lipsă pare că dispare, dar ea se va simţi cel mai mult de sărbători”, mai povestește Zeki Uysal, care ne-a dezvăluit că mâcarea preferată pe care a îndrăgit-o imediat ce s-a stabilit în România este cașcavalul pane.

În cei 13 ani de când este în România, o singură dată a reușit ca de Anul Nou să meargă în Turcia și asta din cauza volumului foarte mare de muncă din luna decembrie.

„Când am ajuns prima oară în România mă gândeam că o să rămân maxim trei sau patru ani. Dar acum, după 13 ani, suntem în continuare aici. Ne simțim oamenii locului și tocmai din această cauză, în cel mai scurt timp, ne dorim ca toată familia să depunem dosarul pentru obţinerea cetăţeniei române. În prezent nu avem niciun plan de a ne întoarce în ţara natală”. (Zeki Uysal)

„Meseria mea de bază este de inginer constructor. Dar cum unele meserii se transmit din tată în fiu și după cum morăritul a fost moștenit de tatăl meu de la bunicul, am învăţat și eu de la tatăl meu această meserie. Dacă nu aş fi îmbrățișat niciuna din meseriile de mai sus probabil că aş fi vrut să activez în domeniul artei, aş fi fost muzician”. (Zeki Uysal)

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.