21 Februarie – Ziua Internaţională a Limbii Materne

Ziua limbii materne a fost sărbătorită și la Constanța

De 12 ani, la 21 februarie se sărbătoreşte în fiecare an Ziua Internaţională a Limbii Materne. Sărbătoarea a fost proclamată de Conferinţa Generală UNESCO din 17 noiembrie 1999 pentru a promova recunoaşterea şi utilizarea limbilor materne din lume şi în special a limbii grupurilor minoritare.

În România sunt recunoscute 19 minorităţi naţionale toate având reprezentare în Parlament. Printre acestea se numără: maghiarii, germanii, ruşii lipoveni, turcii, tătarii, ucrainienii, romii, sârbii, armenii, evreii ş.a. elevii aparţinând acestor minorităţi având posibilitatea să studieze limbile materne în şcoli, la cerere.

La 21 februarie 1952 un grup de studenţi de la Universitatea din Dacca a manifestat pentru recunoaşterea limbii bengali ca una dintre cele mai vorbite limbi de pe teritoriul Pakistanului. Manifestaţia s-a încheiat cu deschiderea focului de către forţele de ordine pakistaneze.

Ziua limbii materne a fost marcată şi în şcolile constănţene. Conform declaraţiilor profesorului Ervin Ibraim, la Şcoala Generală „Nicolae Titulescu” din Constanţa mai mulţi elevi de etnie turcă, tătară, maghiară, rromă, români şi aromâni au vorbit despre discriminare şi au învăţat cuvinte precum: salut, prietenie, toleranţă, id de messenger în limbile materne ale fiecărui participant.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.