„Kına Gecesi”, un obicei străvechi reînviat de comisia de femei a UDTR, de „Ziua Mamei”

Aproximativ 250 de femei de etnie turcă vor sărbători vineri, 11 mai, la Constanţa, şi duminică, 13 mai, la Tulcea „Ziua Mamei”. Evenimentul este organizat de Comisia de femei a UDTR şi include o masă rotundă cu tema:„Ziua Mamei în România şi în Turcia”, o scenetă intitulată „Kına gecesi”, străvechi obicei păstrat în satele dobrogene de-a lungul timpului, pe care tinerele turcoaice îl practicau cu o seară înainte de nuntă, şi un program artistic susţinut de corul „Mehtap”, care va interpreta cântece din zona Rumelia.

Amet Melek, preşedintele comisiei de femei din cadrul UDTR şi coordonatorul proiectului, a declarat:  „«Kına gecesi» este un obicei vechi practicat astăzi destul de rar în unele localităţi dobrogene în care trăiesc etnici turci. Dorim să reînviem acest obicei strâns legat de identitatea noastră etnică şi să le aducem aminte mamelor de  anii de dinaintea căsătoriei”.

În comunitatea turcă din România, „Ziua Mamei” se sărbătoreşte în mod oficial, din anul 2010, în prima duminică a lunii mai. În alte 70 de state ale lumii printre care şi Turcia „Ziua Mamei” se sărbătoreşte în a doua duminică a lunii mai.

Sărbătoarea îşi are originile în Grecia Antică unde, în fiecare an se organiza un festival dedicat zeiţei Pământului, Rhea, soţia lui Cronos.

La eveniment este aşteptat să participe consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Füsun Aramaz, dar şi deputatul Iusein Ibram.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.