„Descătușare” în prezența unor oaspeți de seamă, la 156 de ani de la dezrobirea romilor din România

Foto: www.banaterra.eu / Ilustraţie de carte de la mijlocul sec. al XIX-lea. (extrasă din: Böhm, Lénart - Geschichte des Temeser Banats, volumul 2, 1863)

În acest an, romii  din ţara noastră marchează 156 de ani de la dezrobire. Evenimentul a fost marcat vineri, 17 februarie, la Bucureşti, în prezenţa reprezentanţilor unor misiuni diplomatice din România precum SUA, Marea Britanie, Italia, Cehia, Austria şi Italia. Evenimentul a fost organizat de Alianţa Civică Democratică a Romilor din România şi a inclus vernisarea expoziţiei cu tema „Descătuşare” precum şi un recital de poezie în limbile romani şi română. Prezent la eveniment, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat: „Nu există egalitate deplină nici în prezent, atât în ceea ce îi priveşte pe romii din România sau pe negrii din Statele Unite. Nu este suficeintă eliminarea segregării. Singura cale pentru a ajunge la egalitate deplină este organizarea romilor din România şi a negrilor din SUA în formaţiuni politice care să le ceară drepturile”. Ambasadorul american a mai spus: „România a emancipat sclavii cu un deceniu mai devreme ca SUA, dar emanciparea este doar primul pas, adevărata libertate vine o dată cu recunoaşterea egalităţii tuturor oamenilor şi cu mândria faţă de originea proprie.”

Data de 20 februarie  1856 a rămas întipărită în memoria romilor din România datorită actului semnat de domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbei care consfinţea „emanciparea ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti” .

La eveniment, alături de membri ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti, au participat şi personalităţi din mediul academic şi cel cultural din România.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.