„Corifeii Culturii Anatoliene”, arc peste timp în lumea a trei stâlpi ai înțelepciunii turcice

„Gel, gel, ne olursan ol, yine gel,
Kafir, Putperest, mecusi, olsan da, yine gel
Bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değildir,
Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel…” (Mevlana)

„Vino, vino!
Oricine ai fi, vino!
De ești ateu, creștin evreu
Și zeilor de te-ai ruga,
Iar vino!
Casa noastră-i locul împăcării,
Și chiar de-ai păcătuit
De o sută de mii de ori,
Iar vino!” (Mevlana, Traducere Ghiulten Abdula)

„Corifeii Culturii Anatoliene” au poposit, la începutul lunii martie, la Constanța. O acțiune organizată de Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” Constanța în colaborare cu Universitatea „Andrei Șaguna”, Casa de Cultură a Sindicatelor și Centrul de Dezvoltare, Educație și Cultură Turcă „Dunărea de Jos” i-a adus față în față pe Mevlana și Yunus Emre.

Două entități ale culturii anatoliene care au marcat istoria, dar și literatura, muzica, dar și dansul ritualic, și, în ansamblu, lumea turcică.

Evenimentul a avut componenta sa proprie de inedit, de poezie și de dans… și a stat sub semul dervișilor rotitori, simbolistica mișcărilor din dansul „sema” fiind dezvăluită pentru cei din sală de către Giulten Abdula, președinta filialei Galați a Uniunii Democrate Turce din România și reprezentant al Centrului de Dezvoltare, Educație și Cultură Turcă „Dunărea de Jos” din Galați.

Așa cum a amintit Ghiulten Abdula, „la baza culturii turce din Anatolia şi Rumelia stă ideea de dragoste şi toleranţă”, noțiuni care au fost explicate de către vorbitoare prin prisma celor trei stâlpi ai înțelepciunii anatoliene – Mevlana, Haci Bektaș şi Yunus Emre.

Incursiunea în viața și activitatea celor trei a fost completată de poezii recitate în limba engleză și română, dar și de un dans al dervișilor rotitori, pus în scenă de două tinere eleve, pregătite de aceeași Ghiulten Abdula.

Cel mai important a fost însă felul cum au fost îmbinate culturi, valori și simboluri diferite: muzică veche din spațiul turcic, interpretată într-o biserică armeană, artiști noi și muzică veche…

Au mai vorbit despre contribuția celor trei reprezentanți ai umanismului turc la cultura universală Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Füsun Aramaz, deputatul UDTTMR Aledin Amet, iar directorul Centrului Cultural „Yunus Emre” Constanța, Hașim Koç a raportat, în intervenția sa, acțiunea la obiectul de activitate al instituției pe care o conduce.

În cadrul manifestării a avut loc și vernisajul expoziției cu titlul „Pe firmamentul vieții lor stă scrisă veșnicia” și lansarea cărții „Tătarii în izvoarele arhivistice românești”.

De departe s-a remarcat o tânără de numai opt ani cu ale sale lucrări deosebite care au atras privirile spectatorilor. Elis Ghiulnar Abdula din Galați este o împătimită a artei, iar filonul turcic este redat în creațiile sale. Un arc peste timp, o retrospectivă, o poveste în imagini este creația sa și mai cu seamă sunt cele zece lucrări expuse la acțiunea de la Constanța.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.