„Amintiri”, în aminirea unui fost preşedinte al tătarilor

Vineri, 7 octombrie, începând cu ora 17,00, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” din Constanţa a avut loc lansarea cărţii „Hatıralar” („Amintiri”) semnată de Ekrem Menlibay. A fost un moment plin de emoţie, mai ales că aula bibliotecii s-a umplut la maxim, tătari de la mai toate filialele ţinând să fie prezenţi la evenimentul organizat de Organizaţia de Femei a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România. Evenimentul a început cu un moment de reculegere în memoria autorului lucrării, după care personalitatea, viaţa şi activitatea fostului preşedinte al tătarilor Ekrem Menlibay au făcut obiectul intervenţiilor în plen ale mai multor participanţi la lansare.

Alături de membrii familiei, soţie, fiică, soră ale autorului, au participat şi deputatul Aledin Amet, preşedintele uniunii, Varol Amet, foşti preşedinţi ai organizaţiei, moderatorul întâlnirii fiind preşedintele Organizaţiei de Femei, Sevim Mustafa. Nu au lipsit nici foştii elevi ai profesorului Ekrem Menlibay care au vorbit cu emoţie despre mentorul lor şi despre ce a însemnat acesta în formarea lor ca oameni, dar şi despre lucrarea lansată vineri.

Fost profesor la Şcoala Tătară şi la Liceul Pedagogic Tătar, director adjunct la Şcoala 7 după desfiinţarea liceului, regretatul Ekrem Menlibay s-a aflat şi la conducerea UDTTMR, la începutul activităţii organizaţiei.

Lucrarea, apărută sub egida Uniunii Democrate a Tătarilor Turco –  Musulmani din România şi scrisă în limba tătară, cuprinde câteva poezii, o povestire care a fost publicată în două părţi şi în revista „Renkler”, dar şi o premieră: o istorie versificată a tătarilor, cu accent pe surghiunul îndurat de tătarii crimeeni în 1944.

„Hatıralar” („Amintiri”) reuneşte pentru prima dată într-un volum creaţii ale scriitorului Ekrem Menlibay.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.